Na protestnom pochode sa zúčastnili učitelia, študenti aj rodičia

12.12.2012 Banská Bystrica

Banská Bystrica 11. decembra (TASR) – Okolo 400 pedagógov základných i stredných škôl, študentov aj rodičov sa dnes zúčastnilo na asi hodinovom protestnom pochode centrom Banskej Bystrice, ktorý zorganizovalo miestne Gymnázium J. G. Tajovského.

Účastníci pochodu sa okolo 14.00 h začali presúvať z Námestia slobody na Námestie SNP a skandovali "Chceme dôstojné postavenie učiteľa a žiaka" či "Dnes školstvo na kolenách, zajtra národ zametačov." Učitelia vyzývali všetky základné aj stredné školy v regióne, aby sa pridali ku Gymnáziu J. G. Tajovského a k štafetovému štrajku. "Bystrica nespí, Bystrica pokračuje," kričali učitelia, ktorí mali na sebe zelené šerpy.

Gymnázium J. G. Tajovského malo dnes celodenný štrajk, v stredu (12.12.) ho má jednodňovým štrajkom nasledovať ďalšie -banskobystrické Gymnázium Mikuláša Kováča. Ako v pondelok (10.12.) informovala TASR Lenka Majerová, predsedníčka Základnej organizácie Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku pri Gymnáziu Mikuláša Kováča, na pochode plánovalo účasť aj toto gymnázium. Chcelo tak symbolicky prevziať štrajkovú štafetu od Gymnázia J. G. Tajovského.

V dave sa objavovali transparenty s heslami "Čo by na to povedali J. A. Komenský a J. G. Tajovský" alebo "Nech je výchova a vzdelanie viac než 0,3-percentnou hodnotou." "Bystrica ako keby v istom momente zaspala, pretože Bratislava prebrala štafetu, Trenčín prebral štafetu, dokonca sa začal zapájať aj východ, len stred ostal bez akejkoľvek iniciatívy. Takže, myslím si, že iniciatíva je na mieste, aj keď sa možno zdá, že všetko je už rozhodnuté," uviedla členka štrajkového výboru na Gymnáziu J. G. Tajovského Helena Majerová. Na otázku, či už tieto kroky nepovažujú za zbytočné, uviedla: "Myslím si, že nie, lebo keby sme úplne vycúvali, tak by sme išli s veľmi zlým pocitom. Aj žiaci sa pýtajú, či sme niečo dosiahli, čo sme dosiahli, možno je to tá posledná forma, ktorou dáme najavo, že neskláňame hlavy," dodala Majerová.

"Dúfame, že sa do tohto protestu zapoja aj ďalšie školy formou štafetového štrajku," uviedol Martin Holéczy z tohto gymnázia. Školstvo by sa malo podľa neho zjednotiť, pretože má spoločný cieľ. "Určite nie je ním iba zvýšenie platov, je to v prvom rade zvýšenie kvality vzdelávania, navýšenie rozpočtu do tohto rezortu, aby Slovensko postupne v budúcnosti mohlo byť konkurencieschopné, pretože je tam veľké riziko, že to stratíme," upozornil Holéczy. Pedagógov Gymnázia J. G. Tajovského prišli podporiť aj ich študenti. "Je nás tu viac ako z jednej triedy," uviedla 18-ročná Daniela, ktorá je v maturitnom ročníku. "Stav v školstve je alarmujúci," dodala študentka.

Ďalší účastník pochodu, riaditeľ Základnej školy Spojovej Ján Chmelík, vníma situáciu v školstve ako "dlhodobú katastrofu, ktorá sa tu, v podstate, odvíja 20 rokov. Podáva sa horúci gaštan zo dňa na deň a z roka na rok tým, ktorí sú vo vláde," konštatoval Chmelík. Dodal, že raz musí táto spoločnosť nájsť čas zlomu.

"Plne podporujem učiteľov aj študentov a mali by sa pripojiť aj rodičia, pretože sa ich to dotýka takisto ako všetkých," povedal Jozef Šišulák, ktorého deti študujú na Gymnáziu J. G. Tajovského.
 

Vyberte región